De hanky code: zakdoeken die alles vertellen over je seksleven

Heb je ooit gemerkt dat een man een gekleurde bandana of zakdoek uit zijn achterzak had steken tijdens een feest of Pride? Grote kans dat hij je wat wilde vertellen…!

In de jaren ’70 had niemand nog een Grindr-profiel met daarop met wie hij het liefst wat deed en hoe dan precies. Ook als die app er was geweest zouden de meeste homomannen niet openlijk iets zeggen, omdat hun moeder of baas er zomaar achter kon komen. Dit gold ook voor de kinkscene.

Daarom ontwikkelden deze seksuele pioniers een hele geheimtaal met behulp van zakdoeken uit hun broekzak, de zogenaamde hanky code, zakdoekcode of bandanacode.

Kleuren en patronen, van fisting tot selderij

De kleur of het patroon van deze zakdoek is een code voor de favoriete seksvorm. Er is geen universele code, waardoor er regionale verschillen kunnen bestaan in de betekenissen van de kleuren. Wel is er overeenstemming bij de kleuren die betrekking hebben op algemeen voorkomende seksuele voorkeuren of bij de kleuren waarbij er een duidelijk verband bestaat tussen de kleur en de voorkeur.

Enkele voorbeelden;

 • Wit: Masturbatie
 • Crème: Cum fetisj
 • Licht blauw: Orale seks
 • Donkerblauw: Anale seks
 • Rood: Fisting
 • Geel: Watersport
 • Roze: Dildos of anaal speelgoed
 • Donkergroen: Papa/zoekend naar een papa
 • Donkergrijs: Bondage
 • Oranje: Alles, altijd en overal
 • Paars: Piercing
 • Zwart: S&M

De lijst houdt daar niet op. Er zijn tal van andere kleuren om uit te kiezen, maar soms zijn de precieze tinten groen, blauw en roze lastig te interpreteren. Voordat je iemand mee naar huis neemt is het de moeite waard om een praatje te maken, om er zeker van te zijn dat je magenta niet verwart met fuchsia, of groenblauw met lichtgroen. Beschouw de zakdoek vooral als een uitnodiging om meer te ontdekken over de drager.

De code blijft ook niet beperkt tot effen gekleurde bandana’s. De bedrukte patronen, materialen of zelfs objecten kunnen worden gebruikt om bepaalde seksuele voorkeuren aan te geven. Enkele interessante zijn: een tampon (houdt van menstruatiebloed/menstrueert) selderij (geeft/wil brunch na de seks), USB-koord (wil op een blog na de seks/blogt over de seks).

Lees hier een aantal codes.

Dominant of sub, top of bottom, links of rechts

De plek van dragen zegt iets over willen geven of ontvangen. De zakdoek is vaak in een achterzak te zien, of af en toe om de bovenarm gebonden. Meestal draagt de top of de dominante de zakdoek links en de bottom of de sub rechts. Een rode zakdoek aan de linkerkant gedragen zou dat betekenen dat deze persoon een fister is, en aan de rechterkant gedragen zou betekenen dat hij een vuist wil ontvangen.

Bandana’s kunnen worden gedragen aan de voor- of achterzijde van de broek, rond de nek (met de knoop aan de linker- of rechterzijde), rond de enkel of op andere delen van het lichaam. Om versatile aan te geven kan de bandana om de nek worden gedragen zonder knoop.

Hanky geschiedenis

Er zijn veel theorieën over het ontstaan van de code. Eentje komt uit het oude San Francisco rond 1852. Bijna 35.000 mensen verdienden daar de kost als cowboys of mijnwerkers tijdens de California Gold Rush, en de meeste van hen waren mannen. De stress en eenzaamheid van het werk was verlammend, dus om een uitlaatklep te hebben waren er zang- en dansavondjes.

Bij gebrek aan vrouwen moest elke man dansen als man (de leider in de dans) óf als vrouw (de geleide in de dans). Om aan te geven welke rol ze bereid waren te spelen, droeg elke man een gekleurde bandana: blauw om te dansen als man, of rood om te dansen als de vrouw.

120 jaar later, in de jaren zeventig in New York City droegen leden van de leer-gemeenschap hun sleutels aan hun riemen. Door ze aan de linker-riemlus te dragen, gaven ze aan top te zijn, terwijl het dragen aan de rechter-riemlus betekende dat ze bottom waren.

Een journalist van The Village Voice, de eerste alternatieve wekelijkse krant in New York, schreef als grap dat in plaats van sleutels aan de linker- of rechterzak te gebruiken om de boven- of onderkant in de slaapkamer aan te geven, ook kleurrijke zakdoeken konden worden gebruikt om meer specifieke interesses aan te geven. Misschien werd hij geïnspireerd door de vervlogen tijden van Californië.

En zo is de zakdoekcode geboren….. of zo gaat het verhaal in ieder geval.

Hedendaagse code

Het gebruik van de zakdoekcode was in de jaren zeventig wijdverbreid en heel bekend onder homoseksuele en biseksuele mannen, maar in het begin van de jaren tachtig nam het gebruik ervan af. Omdat de digitale technologieën van vandaag de dag het face to face cruisen vervangen, zijn de profieldetails en zoekfilters op onze apps misschien wel het moderne equivalent om perfect op ons afgestemde partners op afstand kunnen lokaliseren.

Maar het kan nooit kwaad je bewust te zijn van de kleurcode. Voor het geval je een leuke man tegen komt met zo’n zakdoekje. Of voor een avondje ballroomdansen met alleen heren. Of voor als baas ineens opduikt op Grindr… en je moeder.

Over dit artikel
De hanky code: zakdoeken die alles zeggen over je seksleven
Titel
De hanky code: zakdoeken die alles zeggen over je seksleven
Beschrijving
Heb je ooit gemerkt dat een man met een gekleurde bandana of zakdoek uit zijn achterzak had steken tijdens een feest of Pride? Grote kans dat hij je wat wilde vertellen...! 
Auteur
Gepubliceerd op
AmperAnders

Gerelateerde Berichten

 • Iedereen kan flirten, en iedereen doet het instinctief. Maar voor homoseksuelen is het niet overal zo makkelijk als voor hetero's. In een gewoon café is de kans op afwijzing veel…

Een reactie

 • Kan je wat over je seksleven vertellen? Nu komt het gedeelte waarin ik ga opscheppen. Ik denk dat ik absoluut egoistisch kan zijn, als ik bijvoorbeeld een oppervlakkige onenightstand heb. Maar de dingen die sociopaten goed kunnen –ik in ieder geval wel – is naar mensen kijken en ze begrijpen en dat in ons voordeel gebruiken. Aan de andere kant: als je iemand doorziet, kun je ze maken of breken. Met seks is het hetzelfde als met relaties: ik let beter op. Als ik ze bevredig is dat omgekeerd ook zo. Mijn huidige vriendin en ik hebben een behoorlijk radicaal seksleven. Het is ongelofelijk kinky en we zijn erg open naar elkaar. We hebben meerdere partners en we gaan samen naar bed met andere mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.