augustus 10, 2020
Drie coming-outs naar mijn ouders

Drie coming-outs naar mijn ouders

In mijn eerste jaar op de universiteit begon ik te daten met een jongen die zijn coming-out had gehad. Ik was net uit de kast bij mijn vrienden en was er niet zo comfortabel mee als hij open zou zijn over onze relatie.

Toen het serieuzer werd besloot ik toch mijn ouders in te lichten. Nerveus over hoe ze zouden kunnen reageren, heb ik mijn vriend gevraagd naar zijn ervaring met coming-out. Hij zei:”Wees niet bang. Je doet niets verkeerd.” Dus met zijn steun besloot ik dat ik mijn familie later die maand zou inlichten.

Ik sprak de woorden die ik dagenlang in mijn hoofd had ingestudeerd:”Ik date… zijn naam is ___”. Ze zaten er een paar minuten stil, verdoofd. “Hij “? Vroeg mijn moeder. “Ja, hij “.

Daarna was het stil. We gingen naar een restaurant. Ik liep met ze naar de auto, omhelsde hen afscheid, en voordat mijn moeder in de auto stapte, zei ze:”Dag… Ik hou van je.” Dat klinkt niet als veel, maar liefde tonen in mijn familie is niet normaal.

Dat was best gemakkelijk, toch?

Twee maanden later komt mijn vriendje voor het eerst bij mijn ouders op bezoek. Terwijl mijn vader naar beneden komt, ziet hij mijn vriendje in de woonkamer; hij stottert, mompelt “hallo,” en gaat meteen weer naar boven. Geen ideale reactie, maar ook niet het ergste wat had kunnen gebeuren. We brengen de dag met mijn neven door en later die middag bel ik met mijn vader:”Kun je thuiskomen? We moeten praten “.

Ik rijd naar huis en laat mijn vriend achter bij mijn neefje. Mijn vader huilt. “Ik begrijp het niet…. We hebben zo hard geprobeerd om je alles te geven… Wat ging er mis?” Ik leg uit dat ik altijd homo ben geweest, dat dit geen weerspiegeling is van wat ze ook hebben gedaan, dat dit gewoon is wie ik ben. “Maar het is niet natuurlijk…. Ik begrijp het niet “.

De tweede keer was niet zo soepel. Maar in ieder geval is het goed?

Ongeveer een week later vraagt mijn moeder me mee naar de winkel. Op de terugweg stopt ze de auto. “Laten we gewoon een beetje gaan zitten, ik wil praten.” En daar gaan we weer. “Bent je altijd homo geweest? Hou je alleen van jongens? Was _____ homoseksueel? Ik wil het alleen maar begrijpen “. Ik antwoordde halfslachtig op al haar vragen, geërgerd dat ik dit voor de derde keer moet doen, maar probeerde begrip te hebben voor haar verwarring en waardeer haar bereidheid om te luisteren. We praten en rijden dan terug naar huis.

Sinds die dag hebben we er niet meer over gesproken.

Vier jaar later is er veel veranderd. Mijn vader is overleden. Ik ben nu dichter bij mijn moeder, maar nog steeds niet op het punt dat we mijn geaardheid of relatiestatus kunnen bespreken. Ik ben met een nieuwe man. Ik heb zijn ouders een paar weken geleden ontmoet en het leek goed te gaan.

Ik heb mijn moeder nog steeds niet verteld dat we daten, maar ze heeft hem meerdere keren bij mijn appartement gezien. Ik hoop dat ze de hint snapt, in plaats van een vierde coming-out…. maar we zullen zien wat er gebeurt.

Op deze website maken wij gebruik van kleine bestanden (cookies) die wij of andere partijen op uw apparaat opslaan. U hebt het recht om te kiezen of u al dan niet statistische en profileringscookies wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden.