Lesbisch als identiteit

Ik ben lesbisch. Ik zeg dit niet op een overdrachtelijke manier. Zoals ‘ik drink graag koffie’, of ‘mijn lievelingskleur is blauw’. Ik ben lesbisch zoals een IS-strijder moslim is. Een nobelprijswinnaar wetenschapper is. Een feminist vrouw (m/v) is. Een hockeyer uit het nationale team een topsporter is. Kortom, het is geen leuke hobby of een extra detail bij mijn profiel. Het is ook niet wat ik doe, praktiseer, geloof, waar ik mijn geld mee verdien. Het is wat ik ben.

Iets dat me niet altijd in dank word afgenomen.

Een geaardheid hoort geen identiteit te zijn. Het hoort niet dat je je pas bij mensen gekend voelt als je erover vertelt. Het hoort niet dat je je pas thuis voelt als het doordringt in elke zinnige conversatie. Je kan ook een vrouw nemen, een kind krijgen, een kat en een huis en er gewoon niet over praten.

En er is niets mis met gewoon normaal zijn.

Je zal me nooit horen over lesbiennes met een vrouw en een kat. Je zult me nooit horen over hetero’s en hun kat. Je zult me nooit horen over wie dan ook met hun kat. Je zult me nooit horen over iemand die in alle vlakken van zijn of haar leven en gewoon normaal is.

Omdat die mensen saai zijn.

Of omdat die mensen niet bestaan. Want er is niemand die gewoon ‘normaal’ is. Ik heb een hele saaie neef die koekjesbakken als religie heeft. Ik heb een hele normale bekende die als een bezetene vogelspot. Ik weet iemand die in tv-series speelt en daar haar energie uithaalt. Ik ken eigenlijk geen mensen die niet aan het één of ander triviaals hun identiteit ontlenen.

En niemand zegt dan dat dat gewoon niet hoort.

Het feit dat ik van jongs af aan mijn identiteit uit ‘lesbisch zijn’ behaal, wordt soms, en vooral door lesbiennes, als ongemakkelijk ervaren. Maar het feit dat lesbisch zijn voor mij zo belangrijk is, betekent niet dat ik probeer afbreuk te doen aan mensen voor wie lesbisch zijn gewoon een detail is.

Of dat ik het mens zijn wil ontkennen.

Want ik heb veel meer facetten. Ik heb andere pijlers onder mijn identiteit, zoals vrouw zijn, bang zijn, koppig zijn. En ik hou daarnaast ook wel van koekjes, hockey, vogels en tv-series. Maar lesbisch zijn is belangrijk voor me. Dat draag ik niet uit om lesbiennes een slechte naam te bezorgen, om mensen te dwingen wel in de Gay Pride te geloven of om aandacht te krijgen.

Dat doe ik omdat het is wie ik ben.

Seksualiteit beschouw ik als continuüm, geen rolletje mentos in drie smaken. Gender is een spectrum, geen set vastgelegde gedragingen die je met je geboortegeslacht meekrijgt. Relaties kun je definiëren naar wens, zolang iedereen zich er goed bij voelt. Psyche bestaat uit een netwerk van gedragingen en trekken die je niet in selecte stukjes kan wringen. In hokjes delen heeft een functie, zonder generalisaties kun je niet in systemen denken. Maar als het even kan zie ik niet alleen wit en zwart maar de hele regenboog. Er is maar een ding waar ik heel rechtlijnig in ben; overal nuance in zien.

Persoonlijke blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.