Orlando – Virginia Woolf

Orlando – virginia woolf

Orlando is een van de klassiekers van de queer-literatuur. Deze roman van Virginia Woolf gaat over gender en identiteit.

“A writer’s holiday”, noemde Virginia Woolf het zelf: Orlando, een zestiende-eeuwse jonge edelman, wil dichter zijn, maar het lukt hem niet. Via het schaken van een Russische edelvrouw, als ambassadeur in Constantinopel, zwerven met zigeuners op de Balkan en de verandering van man tot vrouw, bereikt Orlando uiteindelijk de tijd van Woolf zelf, het begin van de twintigste eeuw.

Voor Woolf, voor wie gender een beperking was in haar carrière en haar romantische leven, was Orlando een verkenning van een wereld waarin de binaire wereld oneindig veel flexibeler is. Het gaat over een toekomst waarin gendergrenzen worden doorbroken.

De hoofdpersoon Orlando verandert van geslacht. Hij verkent en geniet van seksuele relaties met verschillende mensen, hoewel elk van zijn drie serieuze verliefdheden al snel zuur wordt. Orlando verwart twee keer de gender van de liefdes van zijn leven. Het wordt bijzonder complex als Orlando zelf een vrouw is geworden, die zich herinnert een man te zijn geweest, terwijl hij van een man houdt die eigenlijk een vrouw is.

Orlando draagt zelfs op een gegeven moment het voornaamwoord ‘they’.

Gerelateerde Berichten

  • Girl mans up – m. e. girard

    Girl Mans Up draait om een mannelijke lesbienne (butch). Pen gedraagt zich altijd al meer mannelijk, maar krijgt naarmate ze ouder wordt meer kritiek te verduren, zowel van haar ouders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.