Derde sekse

Derde sekse of derde geslacht is een term die in de sociologie wordt gebruikt om in een andere cultuur een maatschappelijk of wettelijk erkende genderrol te beschrijven buiten mannelijk en vrouwelijk.

De term op zich verwijst niet naar een specifiek gedefinieerd derde geslacht, maar meer in het algemeen naar elke erkende sekse buiten de twee geslachten. Genderidentiteiten die van oudsher onder het label’ derde geslacht’ vallen zijn Hijra in India, Two-Spirit in veel inheemse Amerikaanse culturen en Fa’ afafine in Samoa. Sommige “derde gender” -samenlevingen kunnen vier of meer geslachtsidentiteiten hebben.

Moderne niet-binaire identiteiten kunnen ook worden omschreven als een derde geslacht, met name wat betreft de wettelijke erkenning van deze geslachten. Veel niet-binaire mensen identificeren zich als derde sekse, zelfs als hun cultuur of land een derde sekse niet erkent.

Derde sekse wordt doorgaans niet meer gebruikt, behalve als overkoepelende term, en waar mogelijk moet de individuele identiteit in kwestie worden gespecificeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik toon graag een persoonlijke blog onder mijn reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.