Panseksueel

Panvlag

Panvlag

Een panseksueel is iemand die zich seksueel aangetrokken kan voelen tot iedereen, ongeacht geslacht of genderidentiteit. De term panseksueel komt van de Griekse term pan, wat “alles” betekent. Een andere term voor panseksueel is omniseksueel, maar dat wordt niet zo vaak gebruikt.

Panseksueel zijn betekent niet dat iemand seksueel tot iedereen wordt aangetrokken, net zoals een heteroseksueel niet door iedereen van het tegenovergestelde binaire geslacht wordt aangetrokken.

Panseksualiteit verschilt van biseksualiteit omdat panseksuelen zich aangetrokken voelen tot meer genderidentiteiten dan slechts twee. Over dit onderscheid wordt echter gedebatteerd en neigt ertoe om alleen semantisch te zijn; sommigen gebruiken de termen door elkaar heen.

De term verwijst alleen naar seksuele aantrekkingskracht, panseksuelen kunnen elke vorm van romantische oriëntatie hebben, ook als deze niet overeenkomt met panseksueel zijn (d. w. z. heteroromantiek of homoromantiek).

Seksuele oriëntatie is niet gekoppeld aan gender. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan een panseksuele persoon zowel monogaam als polyamoureus zijn.