Transgender

Transgender of transseksualiteit is een verzamelnaam voor iedereen wiens interne seksebeleving niet overeenkomt met het geslacht dat ze bij de geboorte kregen (normaliter gebaseerd op genitaliën). Transgendermensen ervaren vaak ongemak of verdriet door het feit dat hun geslacht niet door anderen wordt herkend, en willen daarom overstappen (in transitie) naar hun echte genderidentiteit.

Een populair beeld van transgendermensen is dat van een “vrouw gevangen in het lichaam van een man” en omgekeerd, maar dit is niet helemaal juist. Een nauwkeuriger beschrijving is dat transseksuelen geboren worden in lichamen die de samenleving niet associëren met hun geslacht, of een geslacht krijgen toegewezen dat niet overeenkomt met hun geslacht. Mensen van wie het lichaam wordt erkend op een wijze die overeenkomt met hun genderidentiteit worden cisgender genoemd.

Sommige transgender mensen voelen al vanaf zeer jonge leeftijd dat ze transgender zijn, terwijl anderen een periode van zoeken doormaken voordat ze zich realiseren dat ze transgender zijn. Transgendermensen kunnen mannen, vrouwen of niet-binair zijn. Ze kunnen elke seksuele geaardheid hebben, hun geslacht op elke wijze tot uiting laten komen door hun uiterlijk en passen, al dan niet naar de conventies van de maatschappij over gender.